Sayfalar

26 Temmuz 2013 Cuma

ROMA MİTOLOJİSİNDE GEZEGENLER

MERKÜR-HERMES:Liri, kavalı, notaları, astronomiyi, ölçü birimlerini ve sporu icat ettiği de söylenen Hermes’in Roma mitolojisindeki karşılığı olan tanrı ise Mercurius idi. Mercurius, habercilerin, yolcuların, özellikle de tüccarların canlarını, hak ve menfaatlerini koruyan tanrıydı.

VENÜS-AFRODİT:Aphrodite’in Roma mitolojisindeki karşılığı olan Venüs ise önceleri bahçelerin tanrıçasıyken, Yunan mitolojisinin etkisiyle daha sonra aşk ve güzellik tanrıçası olarak anılmıştır.

MARS-ARES:MARS, Romalılar'ca Yunan mitolojisindeki Ares'le özdeşleştirilen savaş tanrısıdır. Roma mitolojisinde Mars'a ilişkin efsaneler, Ares'in efsanelerinden alınmıştır. Mars, savaş tanrısı olmaktan başka, tarım ürünlerinin ve hayvanların da koruyuçuşuydu. İlkbaharın ve savaş mevsiminin başlangıcı sayılan Eski Roma takviminde ilk ay olan mart, ona adanmıştı.

JÜPİTER-ZEUS:Zeus’un Roma Mitolojisindeki karşılığı Jüpiter olarak bilinir ve Jupiter, optimus maksimus yani en yüce, en büyük olarak adlandırılırdı. Roma devletinin baş tanrısı olan Jüpiter, kanunların ve toplumun düzeninden sorumlu tanrıydı

SATÜRN-TARIM TANRISI:Eski Roma’da Satürn, neşeli bir ziraat tanrısı olarak bilinirdi. Kış aylarında, Roma’da festivalleri yapılırdı. “Tohumların ekimi” ve hasat tanrısı olarak Satürn kutlanırdı. Bu eğlencelerde yemekler yenir ve doğanın armağanları kutlanırdı. Efendiler, hizmetkarların başında beklerdi. Her şey tersine döndürülürdü.

URANÜS-CAELUS:Uranos (Οὐρανός , gökyüzü), Yunan mitolojisinde yeryüzünün cisimleşmiş halini temsil eden tanrıça Gaia'nın kendiliğinden meydana getirdiği,gök tanrısıdır. Bu nedenle Roma mitolojisine de Caelus (gök, cennet) adıyla geçmiştir. Gaia ile birleşmek suretiyle Titanlardan tutun da tek gözlüKikloplara, çok başlı, çok kollu Hekatonkheirlere varıncaya kadar, birçok mitolojik varlığın babasıdır. 

NEPTÜN-POSEİDON:Poseidon’un Roma mitolojisindeki karşılığı olarak bilinen Neptunus de tıpkı onun gibi denizlerin tanrısıydı. Hırs ve gücü temsil eder, üç uçlu mızrağını yere vurduğunda ise depremler meydana getirirdi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.